2016. június 13., hétfő

2016.6.11. Daniel, a humanoid robot és a hozzá vezető út.

Néhány Fellow a csoportunkból, név szerint Ágasvári Gáspár Benedek, Kovács Bálint Máté, Kis Gábor Botond és én Molnár Zalán, valamint a csoportfacilitátorunk, Darázs Richárd részt vettünk a Hegyesi Donát által tartott programon. Ő a BSc második évfolyamát végzi és a robotika terén jeleskedik.
A program elején a robotika területei kerültek szóba például a háztartási robotok, az ipari robotok, és hogy valószínűleg az univezális robotoké a jövő. az univezális robotok várhatólag és valószínűleg a Humanoid, azaz emberszerű robotok lesznek. Donát előző robotja egy pókerező robot volt, mely kamerák segítségével ismerte fel a különböző lapokat és egy robotkar pakolta a téteket, a lapokat és, bár csak egy videón tekinthettük meg, érdekesnek, ugyanakkor ilyesztőnek tűnt, hogy egy robot is képes arra amire mi, és még jobban is tudhat dolgokat nálunk, jobban logikázhat. Az ilyen sok változós, több ismeretlenes számításokat elvégezhetjük a fuzzy logikával.
Donát a pókerező robottal egy országos versenyen második lett, és ez után a National Istruments kezdte Szponzorálni. Donátnak ekkor már megvoltak az elképzelései Danielről, amit ő szeretett volna:
-25 motor
-70 cm-es magasság
-30-40 percnyi folyamatos járásra való képesség
-Ni MyRio központi egység
Ezek megvalósultak, kivétel hogy még Daniel nem tud járni csak inkább totyogni. A robot azért a Daniel nevet kapta, mert a nemzetközi név fontos, és a nevében az N betű a National Instruments logója.
Amit még Donát tervez Dánielbe:
-Komplex feladatok megoldására való képesség
-Statikus járás majd dinamikus járás
-Hangvezérlés
-3D látás
Mi a különbség a statikus és a Dinamikus járás között? A Statikus járáskor a talaj egyenletlensége vagy puhasága/keménysége, nincs figyelembe véve, és bármely pontján stabilan megállítható, még a dinamikus járás a talajhoz alkalmazkodik és van olyan pont ahol nem megállítható stabilan. Az ember is dinamikusan jár, és ezért a dinamikusan járó Daniel még emberszerűb lesz.
Ezeken kívül Donát tervez majd Daniel neve alatt egy LEDszallagott amely színe mutatja majd Daniel akumlátorának töltöttségi szintjét.
Donát Daniel látását két webkamerával szeretne megvalósítani, és a két kép különbségéből Daniel képes lesz kiszámítani a tárgyak távolságát és mélységét.
Daniel képes a súlypontja meghatározására is. 4-4 nyomásérzékelő szenzor van a talpán erre a célra.
Azért jobb ez a módszer mint azt érzékelni hogy a robot már dől el, mert ha már a súlypont mozdul Daniel tud az elborulás előtt cselekedni, mielőtt az megtörténik.
Szerintem abban minden résztvevő fellow egyet ért, hogy ez a program élvezetes volt, és reméljük az összes többi is az lesz!


                                                                                                                                  Molnár Zalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.